Skleroterapi, bir ilacın doğrudan problemli damara enjekte edilmesidir. Bu prosedürde, küçük iğneler damara erişim sağlar, böylece sklerozan ajan olarak adlandırılan bir ilaç damarın iç duvarına enjekte edilebilir. Bu madde damarın yapışkanlaşmasına ve mühürlenmesine neden olur. Kan daha sonra kalbe doğru sağlıklı bir yol bulur. Komplikasyon riski azdır ve hastalar genellikle iki ay içinde semptomların hafiflemesini yaşarlar.
Skleroterapi, ultrason rehberliği veya ışık yardımı ile yapılabilir. Her ikisi de damarların geleneksel cerrahi olarak çıkarılması ihtiyacını ortadan kaldıran güvenli ve etkili prosedürlerdir.
Retiküler ven denilen ince mavi damarlar ve telenjiektazi denilen örümcek ağı şeklindeki kırmızı damarlar birçok nedenden oluşabilmektedir. Genetik yatkınlık en önemli etkendir. Ayrıca bacak bacak üstüne atmak, bacakları bir yerlere çarpmak, ayakları burkmak kılcal varis oluşum nedenleri arasında sayılabilir. Bunlar normalde orada bulunmaması gereken damarlardır. Vücut o bölgede bir problem olduğunu düşünerek yeni kılcal damarlar oluşturmaktadır ancak yeni oluşan damarlar aktif fonksiyon göstermezler. Bu damarlar skleroterapi ile kapatılmaktadır.
Skleroterapide kullanılan ilaç Aethoxysklerol® -halk arasındaki tanımıyla aterosklerol- ilk üretildiğinde lokal anestezik olarak üretilmiş ancak damar iç yüzünü yaktığı tespit edildiği için varis tedavisinde kullanılmaya başlanmış bir ilaçtır. İlaç FDA onaylıdır. Damarın içine enjekte edildiğinde iç yüzeeyi yakarak damarın yapışmasını sağlar. Damarın iç yüzeyini yaktığı için damar hemen büzüşür. İlacın damar içine verildiğinden emin olunması gerekir. Yanlışlıkla cilt altına verilirse ciddi yağ nekrozuna neden olabilir. Bu nedenle deneyimli doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Konusunda uzman, bu tedavi ile aktif olarak ilgilenen bir hekim tarafından uygulandığında tedavi kolay, güvenilir ve konforludur. Tedavi sonrasında hasta evine yürüyerek dönebilir.
Bu tip varisler toplardamar içindeki kapakçıkların bozulması sonucu gelişir. Kirli kan kalbe dönemez, bacaklarda birikir. Bacaklarda şişme, renk değişikliği, ağrı, kaşıntı ve kramplar gelişir. Ameliyatla damar koparılarak çıkarılı veya veya ameliyatsız yöntem olan EVLA ile bu damarlar içten yakılarak kapatılır.
Yukarıda tanımlanan kalın varisle ilişkili variköz damarlar, retiüler venler veya telenjiektaziler bu grupta değerlendirilir. Büyük damar EVLA ile kapatıldıktan sonra ilişkili variköz venler skleroterapi ile kapatılmaktadır. Ayrıca retiküler venler olarak tanımlanan ince mavi damarlar ve ve örümcek ağı gibi örülen telenjiektaziler de köpük skleroterapi ile kapatılır.
Varis tedavisinde amaç, varisleşmiş damarın iç yüzeyindeki endoteli yakarak damarı kapatmaktır. Büyük damarlarda skleroterapi ile bu mümkün olamaz, bu nedenle büyük damarlarda EVLA ile endotel yakılarak damar kapatılır.
Skleroterapi Yöntemleri
Ultrason eşliğinde skleroterapi , tedavi ultrason eşliğinde yapılır. Deriden görülmeyen ve transkutan aydınlatma ile görülemeyen sızıntı yapan damarlar için ayrılmıştır (yüzeye yakın damarları görüntülemek için kullanılan elde tutulan ışık]). Bu prosedür genellikle perforatör damarlarını veya yüzeysel sistemi (bacağınızdaki kasların üstünde) derin sisteme (bacağın kaslarının altındaki ve arasındaki damarlar) bağlayan damarları tedavi etmek için kullanılır. Sızan ve venöz yetmezliğe neden olan perforatör damarları, deri ülserleri de dahil olmak üzere son aşama venöz hastalığa neden olabilir ve disfonksiyon kaynağında tedavi edilmelidir. Arter ile birlikte konumlarından dolayı, bu prosedürün başarısı için yetenekli bir radyoloji uzmanı gerekir.
Işık yardımlı skleroterapi , cildin yüzeyinin hemen altındaki damarları tedavi etmek için kullanılır. Bu retiküler damarlar cildin yüzeyinde görünen damarları beslemekten sorumludur. Işık destekli skleroterapi sırasında küçük, elde tutulan bir ışık damarları ve dokuyu doğrudan hastanın cildinin altında aydınlatır. Bu, hekimin, doktor asistanının veya hemşire uygulayıcının disfonksiyonun kaynağını açıkça tanımlamasına ve skleroterapiye başlamasına izin verir.
Bu güvenli bir prosedür olmasına rağmen, komplikasyonlar görülmesi mümkündür. Tedaviden önce daima doktorunuzla birlikte risk ve faydalar hakkında kapsamlı bir genel bakış yapmalısınız.
Köpük skleroterapi, enjeksiyondan önce sıvı ve hava karışımıdır. Köpük sklerozan daha etkili olabilse de, araştırmalar hala başlangıç niteliğindedir ve risklerin daha fazla değerlendirilmesi gerekmektedir. Köpük skleroterapisini seçerseniz, bilinen riskler hakkında tam olarak bilgilendirilmeniz gerekir.
Varis hastalarının tedavi öncesinde çok sordukları soruların başında köpük tedavisi ağrılı mıdır? olmaktadır.
Varis hastalığının tedavisinde çok sık başvurulan bir yöntem olan köpükle varis tedavisi hastalar için konforlu ve ağrısız bir tedavi imkanı sunmaktadır.
Köpük Tedavisi sırasında bacak toplardamarlarının içerisine uygulanan ilaç damar içinde etki yapmaktadır. Bu etki sayesinde bacak toplardamarları yapışarak kapanmaktadır. Varis bu şekilde sona ermektedir.
Tedavinin yapılması sırasında bacak toplardamarlarına çok ince iğneler ile ilaç verilmektedir. Kullanılan iğneler çok çok ince oldukları için neredeyse hiç ağrı duyulmaz.
Varis hastalığı, bacak toplardamarında oluşan bir problemdir. Bu hastalıkta damarların çapı genişler ve kirli kanı aşağı doğru kaçırmaya başlar. Damarların çapının ilaçla ya da bitkisel yöntemlerle eski haline getirilemesi mümkün değildir. Böyle bir durumda varisli damarları ameliyat ile çıkarmak ya da lazerle varis tedavisi ile kapatmaktan başka çare yoktur.
Lazerle varis tedavisi uygulanan damar kalıcı olarak kapanır. Yani varis bulunan damar lazer enerjisi ile kapatıldığında bir daha açılması mümkün değildir. Bu nedenle varis tekrarlar mı sorusunun cevabı HAYIR dır.
Varis tedavisi yapılmadan önce yapılan renkli doppler ultrason ile varisli damarların yeri ve varisin seviyesi tespit edilir. Bu tespit yapıldıktan sonra varisli damarların kapatılması işlemine başlanır. Lazerle varis tedavisi yöntemi ile ya da köpük tedavisi yöntemiyle olsun her iki yöntemde de sadece o an varisleşmiş olan damarlar kapatılır. Ancak varis tedavisinin yapıldığı sırada sağlıklı olan damarların sonradan varisleşmesi her zaman mümkündür. Yani varis yeniden oluşur mu sorusunun cevabı farklı damarlarda evet şeklinde verilebilir.
Bu nedenle varis tedavisi ile kapatılan damarlarda yeniden varis oluşması mümkün değildir. Fakat farklı ve sağlıklı damarlarda varis oluşması her zaman mümkündür.
Son yıllarda birçok kişide karşılaştığımız varis rahatsızlığı, günümüzün kronik hastalıklarından biri olmuştur. Hızla artan bu hastalık için birçok uzman hastaya bıçak altına yatması gerektiği yönünde tedavi önerisinde bulunmaktadır. Ancak bu son derece gereksiz ve riskli bir yöntemdir.
Kalp damar cerrahi uzmanları bu konuda tek yöntemin ameliyat olduğunu ifade etmektedirler ve damarın alınması için bunun şart olduğunu öne sürmektekiler. Bıçak altına yatmadan da varis sorununuzdan kurtulabilir ve gündelik hayatınıza kaldığınız yerden çok kısa sürede devam edebilirsiniz.
Bu konuda Girişimsel Radyoloji Uzmanı hasta üzerinden gerekli incelemeleri ve kontrolleri yaparak sorunun kaynağına ulaşır. Daha sonrasında ise toplardamarın sorunlu olduğu bölge üzerinde iğne ile basit tedavi süreci başlatılır.
Hastalar için sunulan ameliyatsız varis tedavi önerimiz ve bıçak altına girmek zorunda olmadan varis rahatsızlığı tedavi edilebilir. Radyoloji Uzmanı tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız varis tedavisi ile artık bacak ağrılarınızdan kısa sürede kurtulmak mümkün.
Kılcal damarlarda biriken kirli kanın bacaklarda ağrı yaptığını, morarmalara neden olduğunu ve kaşıntı yaptığından bahsetmiştik. Bu sorunlarınızdan kurtulmak için en basit ve risksiz tedavi yöntemi Radyoloji Uzmanı ile mümkündür.
İnternette dolaşan varis kremini ise asla kullanmayın. Bu son derece hatalı ve hiçbir olumlu katkısı olmayan krem ile boşa zaman kaybederek hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşmasına izin vermeyin. Varis kremi şifa arayan hastaların duyguları ile ve çare aramaları ile oynanan oyundan başka hiçbir şey değildir.
Köpük tedavisi hastalar tarafından genellikle yanlış anlaşılır. Çoğu zaman hastalar varisli bacakların cilt yüzeyine dışarıdan köpük uygulanması suretiyle yapılan bir tedavi olduğunu zannetmektedir.
Oysa köpük tedavisi saç teli kadar ince iğne ile kılcal damarların içine köpük haline getirilmiş Aterosklerol (aethoxysklerol) verilmesiyle yapılan tedavi yöntemidir. Köpük tedavisi olarak ifade edilmesinin nedeni tedavi için kullanılan ilacın özel bir işlemle köpürtülerek uygulanmasından kaynaklanmaktır. Köpük tedavisi esnasında kullanılan ilacın derişim oranları işlemi doktorlar tarafından belirlenir.
Kılcal damar çatlaması tedavisi Ankara da sizin kliniğinizde yapılabiliyor mu?
Sevinç hanım merhabalar.Kılcal damar çatlaması tedavisini Ankara da kliniğimde yapıyorum. Daha detaylı bilgi için 0532 385 31 93 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz.Teşekkürler.
hocam merhaba benim kılcal damar köpük tedavisi yaptırmam lazım. bu konuda bana ne tavsiye edersiniz. teşekkürler
Erdoğan bey merhabalar. Öncelikle muayene olmanızı öneririm. Bu tedavi için hazırlık yapmanıza gerek yoktur.İşlem olup yürüyerek klinikten çıkabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bize bırakmış olduğunuz telefon numaranızdan sizi arayacaklar.Teşekkürler.
Köpüklü varis tedavisi yapan hastaneler hakkında bilgi alabilir miyim.
Turhan bey merhabalar. Köpük tedavisi çok yaygın bir tedavi yöntemi değildir. Genel olarak özel muayenehanelerde yapılmaktadır. Ben kendi kliniğimde yapıyorum kılcal ve orta dereceli varislerin tedavisini köpük tedavi ile. Maalesef köpüklü varis tedavisi yapan hastaneler hakkında pek bilgi sahibi değilim. Teşekkürler.
Hocam benim ayak bileklerimde çok miktarda kılcal damar var. Bu damarların yüzünden geceleri çok kaşıntı oluyor. Gündüz varis çorabı giymem gerektiğini bir kalp damar cerrahı doktor abimiz söylemişti ama ben giyemiyorum. Skleroterapi ile bu sorun çözülebilir mi?
Arslan bey öncelikle geçmiş olsun.Orta derece ve yüzeysel kılcal varisler varsa buna Skleroterapi (Köpük Tedavisi) uyguluyoruz. Varisler tedavi edilmeden varis çorabı giymenin sadece o günü kurtarmanıza yardımcı olur. Ama sıkıntı vermeye ve ileri ki zamanlarda ciddi boyutlar yaşamanıza sebep olabilir. Skleroterapi(köpük tedavisi) ağrısız bir işlemdir.Maksimum 45 dakika süren bu işleme yürüyerek gidip yürüyerek geliyorsunuz.Bir haftaya kadar varis çorabı giyiyorsunuz. Fiyat Bilgisi ve Randevu için bize (0312)224 13 14 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.