1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Türkçe Sayfa AyarlarıKÖPÜKLE VARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Türkçe Sayfa AyarlarıTürkçe Sayfa Ayarları
Merhaba;Size hangi konuda yardımcı olabiliriz ?

Varis Nedir

Varis

Varis bacaklardaki toplardamar kapak hastalığıdır. Bu nedenle varisi sadece estetik bir sorun olarak görmek yanlış olur. Varis; Deri altında bulunan yüzeyel damarların veya kaslar arasında bulunan toplardamarların kapak yetmezliği dolayısıyla kanı taşımadaki yetersizliği sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Varis bir estetik sorun olmasının yanı sıra tedavi edilmesi gereken bir damar sağlığı sorunudur.

Varisin ilerleyen aşamaları, hastanın hayat konforunu ciddi derecede olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle varisi olan hastaların bu rahatsızlığı ciddiye alarak bu konunun uzmanı olan bir girişimsel radyoloji uzmanına başvurarak tetkik ve tedavisini planlaması tavsiye edilir.

Varis Nedir?

Günümüzde bacağından çeşitli şikâyetleri ve ağrıları olan hastalar ilk olarak varis’ten şüphelenmektedirler. Varis nedir? Bacaklarda bulunan toplardamarların düzenli olarak işlevini yapamamasından dolayı ortaya çıkan hastalıktır. Varis, kalbe doğru giden kirli kan hücrelerinin akışını sağlayan toplardamarların işlevini düzgün yapamaması nedeni ortaya çıkmaktadır.

Gözle görebileceğimiz seviyeye ulaşan varis rahatsızlığını, cilt yüzeyinde damarların belirgin şekilde görülmesi ile fark edebiliriz. Bunun yanı sıra bacakta morarmalar, bacakta şişkinlikler, kaşıntı ve kabarıklık gibi belirtilerde varis’i işaret edebilmektedir. Ancak tüm bu belirtilerin olması kendi başınıza tedavi uygulayabileceğiniz anlamına gelmez. Kimi varis rahatsızlığı olanlar doğru ile yanlışı ayırt etmeden bu sorundan kendi kurtulmak istemektedir. Ancak bu belirtilerin olduğu bir kişi mutlaka uzman doktora görünmesi gerekir. Son yıllarda yapılan en büyük hatalardan biri varis kremi ile çözüm aramaktır.

Varis kremleri kullanmak doğru değildir. Çünkü varis kremleri işe yaramaz.

Bu konuda destek alabileceğiniz işinde yeterli bilgiye sahip Radyoloji uzmanları varis sorununa en etkili çözümü sunmaktadırlar. İster sizin böyle bir şikâyetiniz olsun, ister bir tanıdığınızın varis şikâyeti olsun mutlaka bu konuda uzman bir Radyoloğa başvurarak çözüm aramalısınız. Bu konuda en etkili ve tedavi konusunda uzman olan Radyoloji uzmanları sorunlarınızı kökten çözecek bilgi ve birikime sahip uzmanlardır. Size önerilen varis kremi ile şifa aramak zaman kaybından ve hastalığınızın daha da ileri seviyeye çıkmasından başka bir işe yaramayacaktır. Bu konuda en doğru tedavi yöntemini tıp doktorları sağlayacaktır.

Varis hastaların birçoğu ameliyattan uzak durmak ister ve bıçak altına yatmak istemezler. Damarları ameliyat ile almadan tedavi sürecini yürüten Radyoloji uzmanları ile bıçak altına yatmadan varis rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Ameliyatsız Varis Tedavisi İle Varisten Kurtulun

Günümüzde varis şikayeti olan birçok kişi mevcuttur. Ancak birçok kişi de yanlış uzmana giderek bıçak altına yatmaktadır. Sizde eğer varis şikayetinden şüpheleniyorsanız ya da varis rahatsızlığınız var ise mutlaka Radyoloji Uzmanı ile görüşerek neler yapılabileceği hakkında bilgiler almalısınız.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biri varisli damarın belirlenerek lazer kateteri ile yakılmasıdır. Bu işlem sadece iğne deliği kadar bir yerden giriş yapılarak yapılmakta ve her hangi bir ağrı vermemektedir. Bu nedenle hastalara narkoz bile verilmemektedir. İşlem sırasında hasta uyutulmaz. Ağrı duymadan uygulanan bu işlem yaklaşık bir saat kadar sürer. Bir saat kadar süren ve lazer kateteri ile yakılan bölge temizlenerek hasta varisten kurtarılmaktadır.

İşlem sonrasında ise hastaya varis çorabı giydirilmekte ve evine gönderilmektedir. Varis köpük tedavisi yada lazerle varis tedavisi sonrasında Basit ve ameliyatsız bu işlemin hemen ertesi günü hasta işine gidebilir ve tüm sosyal aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilir. Ancak bir ay boyunca hasta varis çorabını her gün giymesi gerekir. 

Varis Belirtileri

Varis belirtileri iki temel ayrıma sahiptir. Varisin gözle görülen belirtileri ve hissedilen belirtiler olmak üzere;

Varisin hissedilen belirtileri

  1. Bacakta kaşıntı
  2. Bacak ve ayaklarda ağrı
  3. Dolgunluk hissi
  4. Gece uykuda kramplar

Varisin gözle görülen belirtileri

  1. Bacak ayaklarda şişlik
  2. Bacakta şekil bozukluğu
  3. Bacak renk değişikliği
  4. Kılcal damar yoğunluğunun artışı
  5. Kalın damar görüntüsü

şeklinde sayılabilir.

Bazı durumlarda yukarıda sayılan varis belirtileri görülmeyebilir. Ancak bu varis olmadığı anlamına gelmez. Bacaktaki rahatsızlığın nedeni ancak Radyoloji uzmanı tarafından yapılan varis muayenesi ve renkli doppler ultrason ile tespit edilebilir.

Venöz Hastalık Belirtileri 

Örümcek Damarlar 

Örümcek damar, cildin altında meydana gelen, ancak yüzeyde görülebilecek kadar yakın olan mavi veya mor renkli damarlar için yaygın bir terimdir. Örümcek damarları fiziksel rahatsızlığa neden olabilir, ancak görünümleri nedeniyle, özellikle yaz mevsiminde utanç ve özgüven kaybına neden olabilirler. Örümcek damarları erken evre venöz hastalığın bir göstergesidir ve bunları tedavi etmek sadece görünümü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda venöz hastalığın ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir. 

Varisli Damarlar

Varisli damarlar, bacakta genellikle deriden çıkıntı yapan şişkin görünür damarlardır. Venöz yetmezliğin sonucudur: Hatalı bir kapakçık nedeniyle damarda biriken ve çıkıntıya neden olan kan varisli damarlara ve erken evre venöz hastalığın bir belirtisidir. Tedavi edilmezse semptomların artmasına ve görünümün kötüleşmesine neden olabilirler. Varisli damarlar nüfusun yaklaşık yarısını etkiler ve ağrı ve rahatsızlığa neden olmanın yanı sıra, varisli damarlar da görünüşleri ile gereksiz yere mücadele eder. Genellikle sosyal aktiviteyi sınırlarlar ve yaşam kalitelerinde önemli bir değişiklik yaşarlar.

Şişme

Erken evre venöz hastalık belirtileri her zaman acı verici olmasa da hastalık ilerledikçe rahatsızlık hissi yaygındır. Bu, bir gün boyunca veya uzun süre bekledikten sonra kötüleşen yorgunluk veya genel rahatsızlık ile ortaya çıkabilir ve genellikle bacakları kaldırarak rahatlayabilir. Venöz bozukluğu olan bazı kişilerde bacaklarda kaşıntılı cilt veya kramp veya uzun süre ayakta kaldıktan sonra kramp başlayan bacaklar vardır. Diğerleri huzursuz bacak sendromu, ağrı veya şişlik yaşar. Bu semptomlar, görünür damarların varlığında veya yokluğunda ortaya çıkabilir, ancak sıklıkla şişlik eşlik eder.

Kronik şişlik, insanları cildin yüzeyini ve altta yatan dokusunu etkileyebilecek ve cildin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilecek potansiyel olarak ciddi bir bakteriyel cilt enfeksiyonu olan selülit için risk oluşturur. Venöz semptomları olanlar da flebit için yüksek risk altında olabilir. Bunlar yüzeysel damarlar içinde son derece ağrılı olabilen ve bacak iyileşirken haftalarca hareketsizlik gerektiren pıhtılardır. 

Deride Renk Değişiklikleri

Deride renk ve şekil değişiklikleri venöz hastalığın birçok aşamasında ortaya çıkabilir. Bacak, ayak bilekleri veya dizlerin etrafında şişme oluşabilir. Deride leke olarak görülen kahverengi renk değişikliği, venöz hastalığın ileri evresinin bir işaretidir. Bu, kan damarlarından ve cilt dokusuna sızan kanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu lekelenme beyaz lekelere yol açabilir ve ülserin öncüsüdür.

Diğer cilt değişiklikleri, cildin kalınlaşmasına neden olan bir hastalık olan lipodermoskleroz ve cildin kırmızı veya pullu hale gelmesine neden olan egzama içerir. 

Bacakdaki Ülserler

Venöz staz ülserler genellikle venöz hastalığın ileri bir aşamaya geldiğinin bir göstergesidir. Venöz hastalık ilerleyici olduğundan, venöz reflü sıklıkla ek kapak yetmezliğine yol açabilir. Sonuç olarak, kan birikmesi daha geniş bir alanı etkileyebilir. Kan alt bacağınızda uzun bir süre biriktiğinde, duruma venöz staz denir.

Kan cildin dokusuna sızdığında, şişmeye ve dokuya zarar vermeye başlayabilir. Doku hasarı, kronik olan ve durum tedavi edilmezse iyileşmeyen yaralara veya ülserlere neden olabilir. Ülserler ağrılı veya kaşıntılı olabilir ve sıklıkla sürekli bakım ve pansuman gerektirir. Ülserler tipik olarak kendi başlarına iyileşmedikleri için yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabilir. 

Çoğu zaman, tedavi seçeneklerinin zayıf anlaşılması nedeniyle, insanlar alternatif olmadığını varsayarsak, yıllar boyunca ülserlerle boğuşabilirler. Venöz bozuklukların kaynağını erken tedavi ederken ülserleri önleyebilirken, zaten bu geç aşama semptomu yaşayanlar tedavide mükemmel başarıya sahip olabilirler. Çoğu durumda, ülseri olan insanlar tam iyileşme ve iyileşmenin tadını çıkarabilirler.

  • Varisin Zararların Nelerdir?
    Yüzeysel Tromboflebit

    Yüzeysel Venöz Tromboflebit,yüzeysel bir damarda bir pıhtı ile sonuçlanan türbülanslı ve bacak yüzeyinde biriken kan için kullanılan terimdir. Yüzeysel, cildin yüzeyinin hemen altındaki damarları ifade eder. Yüzeysel damarlarda kan pıhtılaşması ve şişmesi nadiren ciddi sorunlara neden olur, ancak son derece ağrılı olabilir ve bacak iyileşirken haftalarca güçsüzleşmeye yol açabilir. Sık pıhtı oluşumu altta yatan venöz yetmezliği düzeltmek için tedavi gerektirir.

    Çoğu yüzeysel damar derin damarlarla birleşme yerlerinde işlev bozukluğu geliştirir. Sorunun kaynağında bir varisli bir damarı tedavi etmek çok önemlidir. Ultrason ile kapsamlı bir “ven haritalaması” ve damar yapısının değerlendirilmesi ve tedavisinin kritik bir parçasıdır.

    Derin Ven Trombozu

    Derin ven sisteminde meydana gelen pıhtılara Derin Ven Trombozu (DVT) denir . Bu, acil tıbbi bakım gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Derin bir damardaki bir pıhtı kan dolaşımından geçerek emboli ile sonuçlanabilir. Kalıtsal bozukluklar, bazı ilaçlar veya damar yaralanmaları dahil olmak üzere birçok faktör DVT riskine katkıda bulunur. Kapalı bir alanda oturmak veya uzun süre seyahat etmek de DVT riskini artırabilir.

    Venöz hastalık belirtileri Yüzeysel Venöz Tromboflebit yaşama şansını artırabilirken, DVT venöz hastalığın ilerlemesinin bir belirtisi değildir. Bununla birlikte, Yüzeysel Venöz Tromboflebit'de meydana gelen damar duvarının tahrişi DVT için bir risk faktörü olabilir. 

    Yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, kapsamlı bir değerlendirme için bir doktora başvurmak ve tedavi seçeneklerini araştırmanıza yardımcı olacaktır.

    Damar sağlığınız genel sağlığınızı etkiler. Ankara da bulunan kliniğimizde tüm venöz sisteminizi değerlendirerek, venöz bozuklukları kaynağında tedavi edebiliriz. Yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, kapsamlı bir değerlendirme için bize başvurabilirsiniz. 

  • Varis Nasıl Oluşur?
    Varis Nasıl Oluşur?

    Bacaklarda bulunan toplardamar işlevini tam anlamı ile yapamaz duruma gelmesi ile varis ortaya çıkmaktadır. En basit ve yalın hali ile varis neden oluşur bu şekilde ifade edebiliriz. Ancak varis rahatsızlığının neden ve nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız, daha detaylı bilgileri şu şekilde de aktarabiliriz. Bacaklarında şişme görülmesi, morarmaların oluşması, damarların belirgin şekilde görünmesi varis rahatsızlığının belirtileri olarak gösterilmektedir. Bacaklarda bulunan toplardamarlardan bir veya birkaç tanesinin görevini yapamaması nedeni ile ortaya çıkan varis, şu şekilde oluşmaktadır. Kan hücrelerinin kalbe doğru gitmesini sağlayan toplardamarların içerisinde ki kapakçıkların kan akışını yukarı vermesini sağlamakta ve alta kaçmasına izin vermemektedir.

    Fakat toplardamar içerisinde bulunan kapakçıklar, damarın genişlemesi ile birlikte görevini yapamaz duruma gelir ve kirli kan aşağıya doğru kaçar. Kapakçıkların işlevini yapamamasından kaynaklı olarak kanın yukarı gidememesi ve kirli kanın altta kalması zaman içerisinde damarlarda tıkanmalara neden olmaktadır. Tıkanan damarlar ise kan akışını engellediği için damarın morarmasına neden olur ve ciltte bile gözle görülür hale gelmesine neden olur. Çapı genişlemiş olan toplardamarların içerisinden geçen kan hücrelerinde bulunan kirli kanın kalbe gitmesi gerekirken kapakçıkların düzgün çalışmaması nedeni ile aşağıya geri gider. Bu konuda ise en iyi tedavi sürecini Radyoloji uzmanları verir. Çeşitli nedenlerden dolayı ayağınızda ki rahatsızlıklarınızdan kısa sürede ve bıçak altına yatmadan Radyoloji uzmanları ile kurtulmak mümkün.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • F
    Funda Söğüt04.02.2019

    Merhaba Dr. Rengin Türkgüler bacaklarımda Kılcal damarlar var Muayene olmak istiyorum

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Funda Hanım merhabalar. Kılcal ve orta dereceli varislere köpük skleroterapi tedavisi uyguluyorum. Randevu ve fiyat bilgisi için 0532 385 231 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

  • H
    Hayriye19.12.2018

    benim bacaklarımda çok büyük solucan gibi varizler var. Varizlerin tedavisini yaptırmak için defalarca doktorlara gittim. bütün doktorlar varis çorabı giymem gerektiğini söylediler. variz çorabı giydiğim halde bir türlü iyileşmiyor. variz tedavisi için bana ne tavsiye edersiniz.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hayriye hanım öncelikle geçmiş olsun.Ne yazık ki varislerin kremlerle ve varis çorabıyla tedavisi olmuyor. Venöz yetmezlik,damar genişlemesi,ameliyatlık damarlara ameliyatsız varis tedavisi olan teknolojinin son örneği endovenöz lazer ablasyon (EVLA) tedavisi,kılcal ve orta dereceli varislere de köpük skleroterapi tedavisi uyguluyorum. İlk olarak sizi muayene etmem gerekmektedir. Doppler ultrason sonucuna göre gerekli tedaviyi uygularım. Çok kolay ve sağlıklı işlemlerdir. Herhangi bir tekrarlaması yoktur. Anestezi ve kesi alamdan yürüyerek gelip gideceğiniz bu tedavi yöntemleri için ek kısa zamanda kliniğimde sizi görmek beni mutlu eder.Aksi takdirde göz ardı ederseniz daha büyük sağlık problemleri ile karşılaşa bilirsiniz. Teşekkürler.

  • H
    Hüseyin Uçan19.12.2018

    iki yıl önce sağ bacağımdan varis ameliyatı oldum. şimdi aynı bacağımda yeniden varisli damarlar oluşmaya başladı. diğer bacağımda da kılcal varisler çoğalmaya başladı. size gelsem kesin çözüm bulabilir misiniz?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hüseyin bey geçmiş olsun. Sizi görmem,muayene etmem ve doppler US çekmem gerekmektedir. Sonucunuza göre gerekli tedavi yöntemini uygulayarak varislerinizden kurtulmanızı kesin olarak sağlarım. Detaylı bilgi ve randevu için 0532 385 31 93 numaralı telefon numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz, teşekkürler.

  • F
    Fatma Gorduk16.12.2018

    Merhaba ben ankaradayim 25 yılı Geçen varis problem im var bundan 15 yıl önce varis ameliyatı yaptırdım anestezi vermeden Sağ bacaktan kesiler yapıp aldılar bir kaç yıl sonra daha büyük varislerim oluştu sürekli bacaklarımda şişlik oluşuyor Kesin tedavi için araştırma yapıyorum tedavinizin ücreti ve sigorta ile mi sormak istedim

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Fatma hanım merhabalar ! Öncelikle geçmiş olsun. Buradan maalesef tanı koymak oldukça zordur.Sizi muayene etmem ve doppler ultrason çekmem gerekmektedir. Ultrason sonucunuza göre size uygun olan tedavi planını belirliyorum. Detaylı bilgi için 0532 385 31 93 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193